Everyday Science MCQS

Pages: 1 | 2 | 3 

21. CNG stands for?
(A) Converted Natural Gas
(B) Conduced Natural Gas
(C) Conducted Natural Gas
(D) Compressed Natural Gas

22. Which from the following is true for “Sound”?
(A) Sound cannot travel through a vaccum
(B) Sound cannot travel through gases
(C) Sound cannot travel through liquids
(D) Sound cannot travel through solids

23. When white light is passed through a prism, it splits into __________ colours.
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

24. 1 nanometer = ?
(A) 10-3 meter
(B) 10-6 meter
(C) 10-9 meter
(D) 10-12 meter

25. Instrument used for measuring very high temperature is
(A) Pyroscope
(B) Pyrometer
(C) Seismograph
(D) Xylometer

26. Sound waves are _________ waves.
(A) Transverse
(B) Electromagnetic
(C) Longitudinal
(D) none of these

27. The lifespan of White Blood Cells is __________ day(s).
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

28. The fluid part of blood is known as
(A) plasma
(B) platelets
(C) blood cells
(D) hormones

29. X-rays were discovered by
(A) Rontgen
(B) Thomson
(C) Rutherford
(D) Bacquerel

30. The speed of light is
(A) 280,000 km/s
(B) 300,000 km/s
(C) 320,000 km/s
(D) none of these

31. During winter in cold countries, the __________ is mixed to melt the ice on the icy roads.
(A) Salt
(B) Chlorine
(C) Carbon dioxide
(D) Water

32. In a very low temperature which from the following will freeze at last?
(A) River water
(B) Canal water
(C) Sea water
(D) Water in a lake

33. The nearest planet to the Earth is
(A) Venus
(B) Mercury
(C) Mars
(D) Moon

34. The planet that moves round the Sun at the highest speed is?
(A) Jupiter
(B) Venus
(C) Mars
(D) Mercury

35. In general, Comets have __________ orbits.
(A) Elliptical
(B) Highly elliptical
(C) Circular
(D) Parabolic

36. GPS is an abbreviation for?
(A) Global Poles System
(B) Global PolySiliconium Store
(C) Global Positioning System
(D) Global Position Structure

37. Oxidation is a chemical reaction involving the
(A) Gain of Electrons
(B) Loss of Electrons
(C) Gain of Protons
(D) Loss of Protons

38. At night, Plants intake __________ and release __________.
(A) Oxygen – Carbon dioxide
(B) Carbon dioxide – Oxygen
(C) Oxygen – Carbon monoxide
(D) Carbon monoxide – Oxygen

39. Urine is produced in
(A) Kidneys
(B) Lungs
(C) Large intestine
(D) Liver

40. Blood is cleaned by
(A) Lungs
(B) Liver
(C) Heart
(D) Kidneys

ANSWERS: EVERYDAY SCIENCE QUIZ

21. D
22. A
23. B
24. C
25. B
26. C
27. A
28. A
29. A
30. B
31. A
32. C
33. A
34. D
35. B
36. C
37. B
38. A
39. A
40. D

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*